Stormkök

Stormkök

Vad ska man tänka på när man väljer stormkök?


Vilket kök som man tycker om bäst och som passar en hänger lite på hur man tänkt att använda det och vilka krav som finns. Här kommer våra tips på vad man kan tänka på när man ska välja.


Hur många ska du laga mat till på stormköket? 
Ska du laga mat till dig själv, två vuxna eller en större familj? Det finns olika storlekar på kök och grytor och om du skall laga till många ska du se till att du har någon stor gryta med i ditt kök. Är det endast till en person kanske titta på ett mindre kök för att slipper bära runt på onödigt stora prylar. På våra stormkök står det hur många personer köket är lagom till. Det kan vara en fingervisning men så klart inte en sanning som stämmer för alla.


Är vikten på stormköket viktig?
Är det viktigt eller mindre viktigt hur mycket köket eller bränslet väger? Kolla på hur mycket själva köket väger men också på hur mycket bränsle du behöver bära.


Finns det non-stickbeläggning på stekjärn?
Vi skulle varmt rekommendera kök där det finns stekjärn med nonstick beläggning. Gör matlagningen och framförallt diskningen så mycket lättare!

  

Är det viktigt att det ska funka bra i kallt väder?

Här är det en fråga om hur kallt väder vi pratar om, är det vintertid så passar ett stormkök med spritbrännare då det kan vara svårare att tända med gas när det är kallt.


Är packvolymen viktig?

Här får du fundera på hur mycket du vill kånka med dig. Ska du ut och vandra själv kanske det passar bäst med ett mindre stormkök. Är ni flera stycken i ett sällskap så kanske det är smidigare med ett större stormkök.


Gas- eller spritbrännare?Gasbrännare


Gasbrännare har blivit allt mer populärt de senaste åren. Här har man med sig en liten gastub.

Dessa brännare är absolut den brännare där man allra lättast kan reglera värmen. Nackdelen är att det är svårt att avgöra hur mycket man har kvar i sin tub. En annan nackdel är att de gastuber som är bland de billigare har en gasolblandning som är svår att tända när det är kallt. Då måste man först värma upp tuben men detta är först när du närmar dig nollan. Så detta ska man speciellt tänka på om man ska ge sig ut på vintern eller andra kalla förhållanden

Spritbrännare

Spritkök är den lättaste och billigaste lösningen på stormkök. Köket är oftast billigare att köpa än spriten. Nackdelen är att energiinnehållet i bränslet dvs ex t-spriten är lägre vilket gör att man måste bära med sig mer vikt i bränsle för samma uppvärmningsförmåga. Detta kan vara en nackdel på en längre vandring. Och! Den lilla men ack så förargliga detaljen – sprit i stormköket sotar grytornas utsida och riskerar att göra det mesta av din packning sotig om du inte är väldigt noggrann. Oftast har man en brännare där man inte kan reglera värmen så lätt utan det görs manuellt genom att justera öppningen till brännaren med ett lock vilket inte är lika lätt som många av de andra brännarna. Dessa kök är klassiska och fungerar bra.