Löparskor

Löparskor

Vare sig du är nybörjare eller en långdistanslöpare så är vikten av att ha bra löpaskor väldigt viktig! Då när du springer så belastas dina fötter 4 gånger din kroppsvikt, så ett par bra skor med dämpning är värt att investera i.


Det finns en hel del olika tekniska kvalifaktioner om alla våra löparskor. Men överlåt det till oss att kunna, och du själv behöver bara ta reda på ett par saker.

Först och främst, hur mycket ska du springa? Och hur långt springer du? Här har vi olika varianter som passar just din plånbok och smak.

Sedan kan det vara bra att veta om man behöver ett par neutrala skor alternativt pronation.

Skillnaden mellan dessa förklarar vi lite längre ned på sidan.

Neutral: När du springer så ska din hålfot orka hålla upp din kroppsvikt och steget ska rulla över fotsulan. Här behöver man inte lika mycket stöd som för den som pronerar. Här får man också se hur ditt löpsteg ser ut. Vissa vana löpare kanske pronerar i vanliga fall, men har ett neutralt löpsteg. Och om du inte vet hur ditt löpsteg är, så hjälper vi i butiken dig att hitta rätt sko för dig!

Pronation: För att förklara det enkelt så orkar inte hålfoten hålla uppe din kroppsvikt, och därmed så sviktar foten inåt. Här behöver du en lite mer stabil sko så du inte får för högt tryck på fotlederna och får skador på både fötter, knän och höfter.

Ett enkelt tips om du vill se vilket av alternativen som stämmer in på din löpstil är att titta på dina gamla löparskor. Om det är mer slitet på insidan så är det ett tecken på pronation, om det är jämnt slitet så är det troligtvis neutralt löpsteg du har.Ett annat knep är att titta på dina fötter framför spegeln, om du lägger tyngden på dina hålfötter och ju mer foten viker inåt och hälarna pekar utåt, desto mer tenderar du att pronera.

Glöm inte att även välja rätt strumpa!