Liggunderlag

LiggunderlagEn av de viktigaste sakerna att få med i packningen är liggunderlaget. Alla som minns barndomens tältövernattningar på hårda och kalla skumunderlag kan glädjas åt att det numera finns en uppsjö tekniskt mycket avancerade liggunderlag, uppblåsbara eller till och med försedda med en liten inbyggd pump. Man kan förstås fortfarande sova en natt på ett vanligt skumunderlag, men ska man ut på lite längre turer och vill sova gott är de moderna liggunderlagens komfort oslagbar.


På vandringstur när man bär all sin packning själv, till skillnad från till exempel kanotturer eller campingsemester med bil, är det viktigt att liggunderlaget är lätt.

 

Det måste förstås också vara bekvämt att ligga på och isolera väl mot markkyla - på högre höjd i fjällen blir det ofta minusgrader nattetid, även mitt i sommaren. Liggunderlaget skall därtill vara hållbart och lätt att blåsa upp, och inte minst tömma på luft, när det är dags att bryta upp från nattlägret.


Vad är R-värde?

R-värdet ger en fingervisning om hur väl ett liggunderlag isolerar mot marken; man brukar rekommendera ett R-värde högre än 4 för liggunderlag som ska användas under kallare perioder, medan R-värden under 3 passar bäst sommartid.


Vill man vara ute vintertid och ha bättre isolering mot marken, rekommenderas ett skumgummiunderlag underst, och sedan lägga det uppblåsbara liggunderlaget ovanpå.

Tips!

Ät innan du går och lägger dig.

När kroppen smälter maten blir effekten att kroppsvärme skapas. Det kan därför vara bra att dricka något varmt och äta något med högt energivärde. Oljor, nötter och andra fetter har ett högre energivärde och skapar mer kroppsvärme när det bryts ner. Försök att undvika snabba kolhydrater som godis. Det ger snabb energi som kommer hålla dig vaken längre.