Jul i Kosta Recept och Jultips JulGin Jul-gin kan bli en fin julklapp till någon som tycker om gin. Ge bort en personligt kryddad gin, gärna tillsammans med julkryddor och en god tonic. Flaskan räcker till ca 10 drinkar. Utgå från en Kosta Kristall. Sorter med mycket citrussmak eller örtiga och blommiga gintyper passar inte bra till detta. Ingredienser • 50 cl Kosta Kristall • 3 kanelstänger Gör så här Låt ginen dra med kanelstängerna 1/2–1 timme, beroende på hur stark kanelsmak du vill ha. Smaka av så det inte blir beskt. Ta upp kanelstängerna och sila upp ginen på flaska. • 1 kg strimlad potatis • 2 stora gula lökar • 10 g farinsocker • 100 g anjovis. • Obs spara spadet! • 4 dl grädde • smör till stekning Skiva löken och stek den med smör i en panna på medelhög värme utan att den får färg. Tillsätt farinsocker och låt karamellisera. Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form. Tillsätt ansjovisspad och grädde. Baka i ugnen på 175°C tills potatisen är helt mjuk, det tar ungefär 1 timme. Ingredienser till 8 Bufféportioner Vintriga fönsterkakor Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt äggulan och vispa tills allt är blandat. Blanda mjöl, salt och bakpulver och häll i smeten, rör ihop, ev ha i en extra äggula om degen känns torr. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper ca 3 mm tjock, tryck ut figurer med pepparkaksformar och skär ut mittendelen där fönstret ska vara. Krossa klubborna med hammare och lägg hälften i varje fönster. Har du hårda karameller behöver de inte krossas utan kan läggas på hela, är fönstret litet bör de dock delas i mindre bitar. Vill du hänga kakorna i granen gör hål för snöret med hjälp av tex ett sugrör! Ta bort degen kring kakorna och flytta försiktigt över bakplåtspappret till en plåt och baka av i ugnen i ca 7 - 10 minuter. Kolla med jämna mellanrum så att karamellen smält och inte bränns. Karamellen får inte bubbla mycket och kakorna ska knappt få färg, då är dom klara. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna. Ingredienser • 100 g smör • 100 g strösocker • 1 äggula + ev. en till • 225g vetemjöl • 1 tsk salt • 2 tsk vanilj • 1 tsk bakpulver • hårda karameller/ klubbor, enfärgade, gärna med smak. Torsten Janssons Frestelse 20
RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=